Calhau GrandeMadeira VakantieHuisjes

Geschiedenis

Het is bevredigend om te herinneren dat deze ervaring als een familieproject begon en dat is het nog steeds!

Ons gezin woonde in Funchal maar was op zoek naar een rustige plek op het platteland om weekends en vakanties door te brengen. We herinneren ons met groot geluk en plezier de zonnige dag, in 1995, toen we Calhau Grande ontdekten: een prachtige ruige plek met grote rotsen en terrassen. De naam van dit familieproject – Calhau Grande (Grote Rots) – is ontstaan door de invloed van de grote basaltblokken die hier te vinden zijn, waarvan sommige 5 meter hoog zijn.

Passie op het eerste gezicht

Het hoofdgebouw, dat we later Calhau noemden, behoorde tot een eenvoudig gezin dat leefde van hun werk op het landbouwgrond. Een heel mooi huisje, met twee slaapkamers, gebouwd in basaltsteen. In de buurt was er ook een kleiner huis, Palheiro, dat´s nachts werd gebruikt als schuilplaats voor dieren. Een grote ruime tuin en boomgaard omringde de rustieke huizen, waar we hier en daar ook enkele ruïnes van andere huizen konden vinden. Zoals u zich kunt voorstellen, we voelden ons meteen verliefd op deze pittoreske plaats. Het was precies wat we zochten. Het prachtige uitzicht over de Atlantische Oceaan, de bestaande flora en de ontspannende rust van deze toevluchtsoord hebben bijgedragen tot de uiteindelijke beslissing om hier, in Calhau Grande, ons familiehuis te creëren, dat later ons droomproject werd.

De eerste momenten

We zijn begonnen met het restaureren van het hoofdgebouw. Elk weekend kwamen we met onze twee kinderen uit Funchal, zodat we allemaal samen konden werken aan een gemeenschappelijk doel: ons vakantiehuis op het platteland. Het huisje is zorgvuldig door ons gerehabiliteerd, in overeenstemming met de architectonische modellen van de regio om het omliggende landschap te beschermen. Dit proces eindigde in april 1998 en we zullen nooit de eerste nacht vergeten dat we hier sliepen. Alles was serener in vergelijking met de stad: de geur van de bloemen, het zingen van de kikkers bij het vallen van de avond en het geluid van de vogels bij zonsopgang.

De droom delen

Het hoofdgebouw was klaar, maar Palheiro wachtte nog steeds. We besloten verder te gaan met de revalidatie en creëerden een klein huisje met een kitchenette en een badkamer. Naast het behoud van het bestaande lokale erfgoed konden we, als sommige vrienden zich bij ons wilden voegen, ze nu in het weekend in Huisje Palheiro onderbrengen. Toen dachten we erover om een bescheiden zwembad te hebben voor onze kinderen. Het terras onder de huizen was perfect om het zwembad te bouwen zonder een negatieve impact op het landschap te creëren. Met veel werk en moeite verscheen het zwembad.

Al snel voelden we het verlangen om deze prachtige plek aan anderen te laten kennen. Het was geweldig om Calhau Grande te delen met familie en vrienden, net als een beetje van ons hart te geven. We hebben zo hard gewerkt om onze droom te laten uitkomen en de beste beloning was om hun geluk hier te zien. In 2004 werd het idee geboren om het Huisje Palheiro te verhuren en onze eerste gasten verbleven hier een week in maart. Het was zo´n goede ervaring. De gasten waren zo vriendelijk en we konden levensverhalen en dezelfde groene ideeën delen: in harmonie leven met de natuur, materialen recyclen, oude dingen nieuw leven inblazen.

Een project dat elke dag wordt gebouwd

In de loop van de tijd kwamen er andere huizen uit de ruïnes, in chronologische volgorde: Sapateiro, Tenda, Levada, Junior en Sol. Ook moest het Huisje Palheiro gerehabiliteerd worden en was toen verdeeld in twee verschillende studio´s: Palha en Eira. Nu zijn we gevestigd in Calheta en onze dochter Sofia werkt in Calhau Grande, ontvangt de gasten met vreugde en deelt wat onze regio als best te bieden heeft. Onze zoon Pedro, die de vaders passie voor bouwen volgt, werkt als architect en helpt bij het ontwerpen van de nieuwe rehabilitatieprojecten.

De geest is nooit veranderd. We houden van Calhau Grande en we werken allemaal om er leven in te blazen!