Sinds onze familie begon met het restaureren van de traditionele huizen in Arco da Calheta, is het een van onze belangrijkste doelen om het bestaande natuurlijke landschap te respecteren. Alle toevoegingen en wijzigingen worden uitgevoerd met minimale impact om een harmonieuze plek te bouwen met een goede integratie in de natuur. Het verdedigen van de natuurlijke omgeving is een grote zorg voor ons. Daarom worden, in verhouding tot deze toevluchtsoord, alle werken gedaan met een goede ecologische voetafdruk. Calhau Grande is een familieproject en we delen graag met onze gasten het essentiële van een landelijk leven op Madeira, hierbij delen we een beetje van onze droom. We hopen dat deze kleine acties bijdragen om de lokale gemeenschap en onze bezoekers bewust te maken van de bescherming van de natuurlijke hulpbronnen en de omgeving van Madeira eiland.
Onze familiale vader, Eleutério, is een huisbouwer en houdt er vooral van om oude huizen en objecten nieuw leven in te blazen. Zijn expertise in het kiezen van de juiste revalidatietechnieken en materialen om de traditionele bouwkunst te laten herleven, is van cruciaal belang om het typische architectonische droge steen ontwerp uit Madeira in Calhau Grande te behouden. De positie van de nieuwe structuren en het zwembad werd zorgvuldig overwogen om negatieve impact in de landelijke omgeving te voorkomen. Ze zijn voornamelijk gebouwd in steen, staal en plaatselijk hout en zijn van nature gedecoreerd.
We proberen het bebouwde gebied in evenwicht te brengen met zoveel mogelijk groene gebieden en we houden deze ruimtes kleurrijk met lokale bloemen en inheemse planten. Omdat we het geluk hebben enkele natuurlijke bronnen in onze tuinen te hebben, wordt al het water verzameld en in een put geaccumuleerd. Al de boomgaarden en tuinen worden geïrrigeerd met deze hulpbron, dus we hoeven geen drinkbaar water te verspillen. Behalve dat het een ecologische maatregel is, is de put ook de natuurlijke habitat voor zingende kikkers en verschillende stille vissoorten.
Calhau Grande heeft een prachtige blootstelling aan de zon en de temperatuur is altijd mild. Om deze reden geven we de voorkeur aan ruime glazen wanden, die voor natuurlijk licht en warme temperaturen zorgen, evenals aan alle huisjes een goed uitzicht over de Atlantische Oceaan toelaat. Omdat ze ook van oorsprong zijn gebouwd met basaltsteen, zijn hun interieurs correct geïsoleerd van klimatologische veranderingen, dus het is niet nodig om airconditioners te implementeren. Ook houden we ervan om contact te houden met de natuur en ons prachtige eiland te verkennen, en daarom verminderen we het gebruik van elektronische apparaten zoals televisies en computers. Niets beters dan zonder zorgen van de natuur op zijn best te genieten.
- We gebruiken zoveel mogelijk natuurlijke producten en gebruiken materialen met minder chemicaliën;
- We verzamelen ons organisch afval, behandelen het op ecologische wijze en gebruiken de mengsel in onze boomgaarden en tuinen als meststof;
- Wij produceren onze eigen elektrische energie voor apparaten en voor waterverwarming. We gebruiken zonne- en fotovoltaïsche panelen. We zijn trots om u te laten weten dat we op dit moment zelfvoorzienend zijn met onze natuurlijke hernieuwbare bronnen;
- We maken gebruik van energiezuinige apparaten en lampen met een laag wattage;
- Kunstlicht buiten alleen beschikbaar tot middernacht;
- Wat de wasservice betreft, omdat we ons op het platteland bevinden met schone en frisse lucht, drogen alle beddengoed en handdoeken bij blootstelling aan de zon. De schoonmaakproducten zijn ook milieuvriendelijk;
- Alle houten meubels van de huisjes, zoals kastjes, kledingkasten, tafels en stoelen, zijn met de hand gemaakt door Eleutério, waarbij oud hout van goede kwaliteit werd gerecycled. De meeste decoratie-elementen zijn antiek en zijn door ons gerestaureerd.
Special Thanks to: Eva Gouveia; Eleutério Gouveia; Sofia Gouveia; Pedro Gouveia; Catarina Teles; Fábio Freitas; Mónica Carreira; Magno Carreira; Laura Buraco; Laurent Gillet; Marie Gillet and Francis Launey.
Video: Catarina Teles | Pedro Gouveia